Affes

Inlägget är skrivet av Angelina Hintsanen, 2020.

After Eight känd som ”Affes”, min arbetsplats i ungdomen, mångas vardagsrum, allas favorit krog. Karis stolthet! Bästa personalen och helt klart roligaste kvällarna. Krogen som hade bland den bästa utrustningen gällande ljud och ljussystem i Finland. Själv hann jag vara en kund bara några gånger innan jag började jobba där som Dj. Platsen blev för mig mer än plasten jag jobbade på. Vi var en familj, vi, personalen. Som en familj kunde vi gräla och ha olika åsikter men när det gällde var alla för en och en för alla!

Min första kväll att spela på en lördag var nervöst. Det två andra killarna som spelade stod mitt emot Dj ”koppen” och granskade mig.. Smålog och skålade mot mig. Kunde nästan se hur det viskade, hon fixar det inte. Det var press! Karisborna var inte lätt att övertyga att gilla någon ny, musiken är det viktigaste på krogen. Kvällen var en succé, jag kände mig så glad att se folk njuta av sin kväll till musiken jag valde att spela.

Det var något magiskt över detta ställe. Stämningen, musiken och människorna. Kön att komma in kunde variera från trettio meter till kanske hundratal meter för att komma in en lördag till krogen. Den sist nämnda var oftast i samband med Karisnattn och juldagen… Jag minns som Dj på disco, att stå där och titta över dansgolvet stoltheten att just jag fick dem att dansa och skratta. Jag var med och gjorde ett minne för livet, en av många kvällar man kunde se tillbaka på. Rökmaskin och stroboljuset blinkande i takt med basen i sången som gjorde ungdomarna upprymda. Diskarna som stannade till och bytte ord med kunderna skrattade till, och fortsatte sedan till nästa bord för att plocka tomma glas. Bartender blandade drinkar medan ena foten stampade lätt till musiken. Jag vände mig tillbaka för att smyga in nästa låt ”Hot In Herre” och jag hörde allas jubel! Den hade många väntat på, det som inte redan inte var på dansgolvet rusade dit. Det gungade så hårt när alla hoppade och dansade att man ibland blev rädd att golvet skulle ge vika! Någonstans hörde man i walkie talkien när det var någon störning och portvakterna som ropade tillbaka vi kommer! Dom var där för att hålla ordning och reda och hålla alla trygga, även oss i personalen om det blev strul.

Affes var en blandning av olika världar.. Det yngre var uppe på disco och det äldre nere i baren med en egen Dj som spelade musik i de äldres smak. Ibland när man själv var ledig och besökte Affes som en kund, drog man ner till nedre våning. För att titta på de ”äldre” som dansade till finsk humppa. Stämning var minst lika skön på nedre våningen som uppe på disco. Par och par snurrade de runt dansgolvet. Andra lirade biljard medan andra kanske bara satt i en grupp och njöt av kvällen, medan någon kanske bara dränkte sina sorger. Likväl var alla kvällar på Affes en natt man sent glömde. Det är krogen jag önskar att alla kunnat få ha upplevt en gång! När man berättar om Affes ler man brett.

Affes i mitt hjärta!