Bäljars punttis

Inlägget är skrivet av Juhani Jäntti, 2020.

Mytomspunna Bäljars gym
Få platser i vårt samhälle är så missförstådda och mytomspunna som våra gym. I Karis finns ett nästan mytologiskt gym, det i Bäljars. De flesta har aldrig besökt stället i fråga, men ändå har många en åsikt om detta testosteronstinna tempel.

“Där finns bara monstruöst stora killar som lyfter tonvis med skrot”. Det är ett allmänt omdöme som florerar i Karis, men tänk så pass fel man kan ha. I Bäljars gym finns människor i alla åldrar och med olika bakgrund. Och ingen är där för att visa upp sig, tvärtom. 

Pappornas dagis
Det mest anmärkningsvärda är väl ändå besökarnas medelålder, som alldeles säkert är det högsta bland gymmen i närtrakten. De flesta har tränat i Bäljars i 10-20 år och till med längre än så. Det har med andra ord blivit ett vardagsrum där de flesta känner varandra och dit man kommer för att diskutera aktuella saker såsom Finlands VM-guld i ishockey, riksdagsvalet och allt möjligt annat mellan himmel och jord

En sak sticker ändå ut! Eftersom medelåldern är ganska hög, åtminstone för ett gym, klagar de flesta om sina krämpor. Det är ett slags spel där alla hör klagandet, men få orkar lyssna på. Man klagar i tur och ordning på höftproblem, högt blodtryck, värkande rygg och så vidare. Därför kan gymmet med fog kallas ett pappadagis. Fenomenet finns också på andra platser i Karis, för det finns cafégrupper, restaurangschack och ljugarbänkar. Eller som någon konstaterade: “Ingen orkar lyssna hemma, så det är bra att komma hit och jåma”.

Olika typer
Ingen i Bäljars gym börjar ge råd om din träning, det är ett outtalat tabu. De yngre har ofta hörlurar och “försvinner” liksom lite in i sin egen värld. De representerar en slags Spotifygeneration.

Bland de äldre finns klart olika träningstyper. Det finns alltid den där som lyfter så mycket som möjligt, den som lutar sig mot en träningsapparat och pratar, pratar och pratar. Överraskande sällan, nästan aldrig, pratar man om själva träningen. Det finns liksom inget spännande med det, för alla vet vad som gäller och känner varandra.

Regler finns ändå
Ingen speciell klädkod gäller, inte heller träningskod. Men vissa saker måste man ändå följa. Det mest irriterande man kan göra, är att lämna kvar tyngderna i maskinerna då man är klar. Då kan man bli tillsagd riktigt på skarpen. Musiken strömmar ut i högtalarna som är från -80 talet och som verkligen inte representerar hightech. Oftast är det Radio Rock eller Radio City som gäller och man byter inte till något annat, om man inte kollat att det är ok. Att prata i sin mobiltelefon är inte heller att föredra, inte heller att ta med sig sina härjande barn.

Det bästa av allt
Bäljars gym är framför allt en institution där alla får plats. Galleriet av härliga typer, riktiga orginal, är ändå det bästa av allt. Och verkligen inte samlingspunkt som någon behöver vara rädd för. Gymmet bidrar på sitt sätt till att Karis är Karis.