Serendipity

Inlägget är skrivet av Fredrika Åkerö, 2020.

Art Café Serendipity, Karis vardagsrum.
Jag minns första gången jag besökte Art café Serendipity i Karis. Jag var 12 eller 13 år, i den åldern när man tycker unga vuxna är jättestora och coola. Jag fick följa med min gudmors dotter, fem år äldre än mig, till den här häftiga platsen, där man satt inne och spelade kort, drack kaffe från handgjorda keramikmuggar och åt hemgjorda chokobollar. Jag minns att de andra tyckte jag liknade henne (lycka) och vi spelade poker en mot en så att man radar upp korten på bordet med fem startkort mot fem för att sedan fylla på ett kort i taget, en rad i taget (ni som spelat det vet vad jag menar). Det var i slutet av 90-talet, folk läste dagstidningen och Veckorevyn, rökte inne, talade med varandra och spelade kort. Här hängde alltid flera generationer gymnasiestuderande från Karis-Billnäs gymnasium, hade de håltimme eller inte.

Ett decennium senare, samma plats men ny krögare. Nina anställde mig och jag hann jobba på Serendi ett knappt år. Det är roligt att få höra till dem som jobbat där. Minns den där vedspisen som var varm och skön men fan om den slocknade. Serendikaffe som kokades i panna, hur jag gjorde tonfisktoast, varma smörgåsar och hamburgare. Eller stressen när någon beställde en milkshake. Kvällarna när det var fullpackat med folk, den där speciella känslan av att vara på Pitin. För det var där vi alltid satt, när vi träffades med vänner.

Ofta hör man hur folk utifrån känner till just Serendi i Karis. För att de studerat på Folkis eller Lärkkulla, eller besökt Faces etnofestival årena den ordnades i Billnäs bruk.

I slutet av 2015, igen ett decennium senare, genomgår Serendi sin största omvandling 20 år efter att Manke grundade stället i ändan av Köpmansgatan. Hälsovårdsmyndigheterna har satt stopp för biffstekningen, och nya krögaren Mavve bygger om köket för att fylla dagens krav. Han bygger också en utescen, förnyar den legendariska trädgården och övre våningen. Hans ansträngningar uppskattas, speciellt det kulturarbete med konserter och utställningar, som görs helt frivilligt på sidan om affärsverksamheten. 2019 får Art café Serendipity Raseborgs stads kulturpris med motiveringen att Art Café Serendipity är ett vardagsrum i centrum av Karis som gör kulturen tillgänglig för alla.