Vernissage: Karis legender

Inlägget är skrivet av Elin Sundell, 2020. Elin Sundell var producent för utställningen och vernissagen. Utställningen kan du se här.

Jonej, sa karisshakki! Utställningen Karis legender uppmärksammar karisprofiler och lokala verksamheter som haft en viktig betydelse för orten. Utställningens vernissage uppmärksammade även kommunsammanslagning som ägde rum 10 år tidigare. Karis stad är ett minne sedan dess, men Karis i sig och karisshakki finns alltid kvar. Och det behöver firas tänkte jag, en helt vanlig februaridag.

Arbetet kom snabbt igång och den första 10300-utställningen firades storslaget med en vernissage på Art Café Serendipity några månader senare. Tillsammans med Art Café Serendipitys ägare Andreas Mavrostomos, ljud- och ljustekniker Baba Sjöblom samt utställningens fotograf Ian Granström och designer Petri Horttana valde vi att arrangera vernissagen just innan nyår, den 29 december 2018. Förutom att det var nära Raseborgs stads 10-årsdag så ville vi bjuda in karisbor som reser hem just vid dessa tider för att fira jul och nyår. Vi ville ordna en riktig karisfest under årets mörkaste tid! Vernissagen som varade i över 12 timmar, öppnades exklusivt en timme i förtid för karisprofilerna som stått framför kameran och gett en kort intervju för utställningen. Övre våningen var under denna timme full av legender, glädje och stolthet. Gamla vänner som inte setts på länge gav varann en kram. Då alla karisprofiler satt sig ner kröp en tystnad fram, det var allvar blandat med en fin stämning på plats. Nu skulle karisshakki och orten få utmärka sig och glänsa.

Väl uppe på scen välkomnade och tackade jag alla som deltagit i arbetet, på ett eller annat sätt. Ett speciellt stort tack riktade jag till karisprofilerna och Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo som understött projektet. Jag berättade hur jag genom alla intervjuer och träffar fått lära mig mer om min hemort och dess invånare. Och om hur jag igen en gång fått bekräftat att alla känner alla här, något jag personligen tycker är en charmigt på en liten ort. Därefter steg Lotta Lerviks som representant för Raseborgs stad upp på scenen. Hon glädjes över projektet och visade sin tacksamhet till de som format Karis på olika sätt, innan hon läste upp Maarit Feldt-Rantas öppningstal för utställningen och dagen. Därefter uppträdde den lokala artisten Carolina Wendelin med några lokala sånger, som publiken kände väl till.

En timme gick fort i detta sällskap innan dörrarna öppnades alla som ville besöka vernissagen. Senare på kvällen uppträdde artisten Carolina Wendelin om igen. Den lokala hiphop artisten OSQ uppträdde även inför Karis yngre generation då klockan närmade sig midnatt. De svartvita fotografierna hängde på väggarna på ljusboxar under hela vernissagen, vilket verkligen fick karisprofilerna och verksamheterna att lysa under festen. Även några föremål fanns med i utställningen. En rostig spik från ett gammalt järnvägsspår, en guldmedalj från 80-talets handbollsår, en Karisvimpel och en gammal snutt av en filmrulle från Karis lokala biosalong.

Över 200 människor kom och gick under dagen för att titta på konstverken. Utställningen hängde sedan kvar i Art Café Serendipity i en månad. Då man besökte utställningen fanns små häften för alla att läsa. I häftet fanns förutom korta beskrivningar av alla karisprofiler och verksamheter även personliga inslag. Många besökare glädjes åt att få läsa legendernas egna tankar om Karis och den verksamhet de varit en del av i många år. Dessa personliga tankar och karisberättelser som projektet tog fram, glädje även mig som intervjuare, mer än jag kunde förutspå.